Luottokortti

Luottokortteja on saatavana useita erilaisia ja niitä myöntävät eri pankit ja luottoyhtiöt. Kortteja koskevat maksut ja edut riippuvat kortin myöntäneestä tahosta. Luottokorttia käyttävä henkilö saa luottoa kortin myöntäneeltä yhtiöltä ja voi maksaa ostoksensa suoraan kortilla ilman tarvetta käteiseen rahaan. Tämä tekee ostamisesta vaivatonta ja nopeaa.luottokortti

Helppouden kääntöpuolena on kuitenkin se, että luottokortilla maksettaessa rahanmeno ei tunnu yhtä ”konkreettisesti” kuin esimerkiksi käteistä käytettäessä, mikä voi madaltaa kynnystä ostamiseen ja lisätä erityisesti heräteostosten tekoa. Luottokortin käyttö voi muodostua ongelmaksi varsinkin sellaisilla henkilöillä, jotka eivät kykene kunnolla hallitsemaan rahankäyttöään. Luottokortti vaatii käyttäjältään kykyä suhteuttaa kortin käyttö omiin tuloihin sekä taitoa suunnitella ja harkita ostoksiaan etukäteen. Muutoin korttia käyttää helposti yli varojensa, ja se johtaa nopeasti ikävään velkakierteeseen. Luottokortti muistuttaakin tältä osin pikavippejä, sillä luottokortilla maksaminen on velkarahaa, joka on jossain vaiheessa maksettava takaisin, mahdollisine korkoineen.

Luottokortille on kuitenkin mahdollista hankkia luottolimiitti. Luottolimiitti on se raja, johon asti kortilla voi tehdä ostoksia, kunnes on lyhennettävä lainaa. Tämä voi olla avuksi holtittomammille rahankäyttäjille. Monien luottokorttien hyviin puoliin kuuluu lisäksi niihin liittyvä, usein kuukauden tai puolentoista mittainen koroton maksuaika.

Luottokortin yleisiä käyttötilanteita

Oikeissa käsissä luottokortin käyttö ei johda holtittomaan osteluun, ja se onkin raha-asiansa hallitsevalle henkilölle oiva maksuväline. Se voi olla hyvä apu tehdessä esimerkiksi suurempaa investointia. Kortti antaa käyttäjälleen lisää maksuaikaa, sillä ostetut tuotteet ja palvelut maksetaan takaisin vasta myöhemmin. Näin ollen luottokortti sopii käytettäväksi esimerkiksi pakollisessa ja äkillisessä ostotarpeessa. Käyttörajallisen kortin lasku on maksettava takaisin yleensä kerralla, mutta tietyissä luottolimiiteissä lasku on mahdollista maksaa takaisin myös osissa. Osamaksut ovat yleensä korollisia.

Luottokorttia käytetään tutkimusten mukaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Osa näkee luottokortin käyttämisen kuuluvan erityisesti hätätilanteisiin, eli äkillisessä ja pakollisessa ostotarpeessa. Kortti on suosittu maksuväline myös tehdessä suurempia hankintoja sekä silloin, kun maksu halutaan syystä tai toisesta suorittaa erissä.

Eri luottokortteja

Yleisimpiä luottokortteja ovat mm. Visa, MasterCard ja American Express. Moniin luottokortteihin liittyy ikärajoitusten lisäksi myös esimerkiksi vuositulovaatimuksia.

Visa

Visa-korttien valikoimaan kuuluu useita erilaisia korttivaihtoehtoja. Visa-luottokortilla voi nostaa käteistä kotimaan lisäksi myös ulkomailla, sillä se käy yli miljoonassa pankkiautomaatissa ympäri maailmaa. Se onkin maailman käytetyin maksuaikakortti, joka on hyväksytty yli 200 maassa. Visa-luottokorttiin on mahdollisuus liittää debit-ominaisuus, jossa veloitus tapahtuu suoraan pankkitililtä luoton sijaan. Kortti on erittäin käyttöturvallinen, sillä siinä sovelletaan uusinta turvallisuus- ja maksutekniikkaa. Visa-kortin myöntää pankki tai luottokunta, ja luoton määrä ja maksuaika riippuvat kortin myöntävästä tahosta. Visa-kortin etuihin kuuluu myös se, että sen haltijat saavat alennusta eri liikkeistä.

MasterCard

MasterCard on Visa-kortin jälkeen Suomen suosituin maksuaikakortti, ja sekin on saatavana useana eri versiona. Kuten Visa, MasterCard-korttikin on mahdollista saada yhdistelmäkorttina, jossa on sekä credit- että debit-ominaisuus. MasterCard credit/debit -kortti käy Visan tavoin myös ulkomailla ja siinä on lisäksi lähimaksuominaisuus. MasterCardilla voi tehdä turvallisesti verkko-ostoksia MasterCard Secure Code -verkkokaupoissa. Yhdistettyä luotto- ja pankkikorttia myöntävät useat rahoituslaitokset ja pankit, kuten Handelsbanken, Osuuspankki ja Nordea, ja siihen liittyvät maksut ja edut vaihtelevat kortin myöntäneen tahon mukaan.

American Express

Vuodesta 1979 Suomessa toiminut American Express eroaa useista muista luottokorteista mm. täydellä luottorajattomuudellaan. Se on suosittu kortti erityisesti pörssiyrityksissä. Korttiin sisältyy vakiona matkavakuutus, ja siihen on mahdollista liittää myös muita vakuutuksia. Korttiin kuuluu lisäksi asiakasohjelma, jossa asiakkaita palkitaan pisteillä. Pisteillä voi lunastaa erilaisia palkintoja. Erilaisia American Express -luottokortteja ovat mm. American Express Green Card, American Express Gold Card, American Express Platinum Card ja Ålandsbanken AE Gold Card. Kortin saaminen edellyttää säännöllisiä vuosituloja ja luottohäiriöttömyyttä.

Diners Club

Diners Club -luottokorttiin kuuluu American Expressin tavoin matkavakuutus. Luottokortin käyttäjä saa lisäksi etupisteitä ja erilaisia tarjouksia, mm. alennuksia hotelleista, ravintoloista ja matkoista. Muiden luottokorttien tavoin tälläkin kortilla voi nostaa rahaa ulkomailla, mutta se eroaa muista luottokorteista useilla muilla ominaisuuksillaan. Kortissa ei ole esimerkiksi ennalta asetettua käyttörajaa ja sen omistajilla on käytössään lentokenttä-lounget kansainvälisillä lentokentillä. Lisäksi korttiin kuuluu Diners Club Rewards -palkinto-ohjelma. Kortin saamisen ikäraja on 24 vuotta ja tuloraja 30 000 euroa. Poikkeuksena tästä ovat opiskelijat, joilta vaaditaan vain vähintään 19 vuoden ikää, eikä lainkaan tulorajaa.