Korkokaton vaikutuksista – pienlainojen uudet markkinat!

Vuonna 2013 säädetty korkokatto ei poistanut markkinoilta kalliita pienlainoja. Lainasummien korottaminen ja laina-aikojen venyminen ovat muuttaneet markkinatilannetta jopa aiempaa kuluttajakielteisempään suuntaan. Pikavipeistä on samalla tullut joustoluottoja tai vertaislainoja, korkojen rajaaminen siirsi alle 2000 euron lainat historiaan, ja tilalle tuli pitkäaikaisia summamäärisesti suurempia luottoja joiden tuotto koostuu erilaisista hoitokuluista, perintäkuluista sekä mahdollisuudesta hakea lisäluottoa luottorajaan saakka, joustoluoton tapaan.Korkokaton vaikutuksista – pienlainojen uudet markkinat!

Lainmuutoksen myötä lainat muuttuivat, silti edelleen on mahdollista myöntää erilaisia limiittiluottoja piittaamatta korkorajoista. Tässä suhteessa kuluttajan avuksi tulee todellisen vuosikoron käsite, jonka avulla on mahdollista laskea luoton todelliset kustannukset. Monet alan toimijoista jättävät todellisen vuosikoron ilmoittamatta kunnes asiakas on sitoutunut lainan nostamiseen. Eli samaa paskaa eri säkissä, toimintatapaa arvioitaessa. Ei ihme että useat toimijoista ovat samoja kuin aiemmin, tai aiemmin pikavippejä myöntäneet tahot ovat sulautuneet suurempiin toimijoihin.

Alan toimijoiden profilointia

Kuvaavaa alalle on että usea suurimman luokan pikavippitoimija on parissa vuodessa muokkaantunut ’luotettavaksi’ rahoitusalan toimijaksi, jonka perintäosasto toimii yhteistyössä valtio- ja kuntatason toimijoiden tai rahoitusalan perinteisten toimijoiden kanssa. Monelle saattaa tulla ikävänä yllätyksenä että sähkölaskua tai pankkilainan erää karhuaa sama toimija joka vielä muutama vuosi sitten toimi erittäin kyseenalaisella tavalla rahoitusalan marginaalissa. Yhteinen nimittäjä näille toimijoille on se että niiden taustalla vaikuttaa alasta laajemmin perillä olevia tahoja sekä se että niiden rahoitus on kunnossa, tavallisesti erilaisten fuusioiden myötä. Yllättävän monen toimijan jäljet viettävät erilaisten yhteenliittymien kautta Ruotsiin, muualle Eurooppaan tai suoraan veroparatiiseihin. Monet näistä myös profiloituvat vauhdilla eräänlaisina sisääntuloyrityksinä rahoitusalalle valmistuville – toisin sanoen todennäköisin asiakaspalvelija näissä firmoissa on joko kotimainen alan opiskelija tai baltialaisittain kieltä murtava ’ammattilainen’.

Viimeisin uutuus lainamarkkinoilla ovat nimeltään vertaislainat. Koukku asiassa on se että kahden yksityisen toimijan toisilleen myöntämässä lainassa ei ole korkokattoa. Se koskeeko laki myös vertaislainayrityksiä, on alalle tyypillisesti vasta tutkinnan alla, samalla kun lainoja myönnetään täyttä häkää. Tällä rahoitusalan osalla rahaa liikkuu Suomessa vuosittain 100 miljoonan euron edestä. Luotonantajan tuotto eri lainoihin hajautettuna on riskialtis ja tuottoprosentti liikkuu runsaassa 10 prosentissa.

Pikalainaa24.fi ja luottomarkkinoiden muutokset

Pikalainaa24.fi seuraa jatkossakin alan kehitystä ja ottaa osaa keskusteluun. Viikoittaiset uutisartikkelit tarjoavat oman perustansa lainantarpeen harkitseville. Vertaa lainoja tästä.